Energiezuiniger wonen zonder dat de huur stijgt

Huurders van een woning die tot energieneutrale ‘nul-op-de-meterwoning’ wordt gerenoveerd, zullen niet meer gaan betalen dan ze voor de renovatie deden. Dit is mogelijk dankzij de ‘woonlastenwaarborg’, een nieuwe regeling waar de Woonbond op heeft aangedrongen bij de Eerste en Tweede Kamer.

Energieprestatievergoeding

Deze maand besliste de Eerste Kamer dat verhuurders die hun woningen tot (bijna) energieneutraal renoveren een energieprestatievergoeding mogen gaan vragen aan hun huurders. Volgens de Woonbond is dit een goede ontwikkeling, omdat dit verhuurders stimuleert om te investeren in verduurzaming en renovatie van hun woningaanbod. Wel rees meteen de vraag of dit niet tot hogere huurlasten zou gaan leiden.

Garantie tegen hogere woonlasten

De vrees voor hogere lasten wordt door de woonlastenwaarborg weggenomen: bewoners van een huurwoning krijgen de garantie dat de huurprijs gelijk blijft nadat hun woning energieneutraal is gemaakt. De Woonbond heeft hier met succes op aangedrongen bij de Eerste en Tweede Kamer.  Wanneer huurders merken dat zij na verduurzaming van hun woning een hogere huurprijs gaan betalen bij een gelijk energieverbruik, kunnen ze een beroep doen op deze woonlastenwaarborg.