Erasmusspeld voor Ria en Netty

Op zaterdag 11 april heeft burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld overhandigd aan Netty van den Ende en Ria Schuiling. Zij worden gewaardeerd voor hun brede en volhardende inzet tot het behoud van Tuindorp Vreewijk, waardoor tevens een cohesie tussen bewoners tot stand is gebracht.

Netty en Ria hebben een enorm buurtnetwerk gecreëerd en geactiveerd waardoor bewoners (allemaal huurders) zeggenschap hebben gekregen over hun eigen buurt. Daarmee was de beoogde sloop van de baan en maakte plaats voor renovatie met behoud van het historisch karakter van het Tuindorp. Ze hebben er jarenlang vele uren per week aan bijgedragen.

Dichtbij Ria en Netty

In Feijenoord is dit bijzonder. Veel wijken hebben het hier niet makkelijk, Vreewijk ook niet. Bewoners die hier tegenin gaan zijn zeldzaam. Bewoners die andere bewoners hier in meenemen komen nog minder voor. Netty en Ria hebben vele anderen duurzaam betrokken bij de wijk en de wijkvernieuwing. Naast hun buitengewone inzet is het effect op de wijk heel groot geweest. De sloop is van de baan, bewoners hebben zeggenschap over de wijk, de wijk is beschermd stadsgezicht geworden en heeft 291 monumenten gekregen, waarvan het leeuwendeel gewone eengezinswoningen zijn. Dit zou zonder hun inzet en netwerk niet zijn gebeurd.

Het iniatief van G.K. van der Mandele voor deze onderscheiding naar Netty en Ria is van harte ondersteund door de bewoners. Net zoals het initiatief destijds van zijn Grootvader om 100 jaar geleden dit Tuindorp te stichten nog steeds alom gewaardeerd wordt.

Op deze mooie verrassingsdag werden Ria en Netty toegesproken door onze Burgemeerster, G.K. van der Mandele, Hedy van den Berk, Dries Rooth en Remi Poppe.

Bijgaand een impressie van dob fotoservice.